Smells like Teen Spirit – איך לדלג על משוכת הגיל הבוגר בשוק העבודה?
העסקת אנשים מבוגרים (מה זה מבוגרים? בני 45 ומעלה, כן?), היא אחת מהסוגיות שעולם העבודה מתמודד איתן בשנים האחרונות בארץ ובעולם. דוח של שירות התעסוקה משנת 2016, אודות תעסוקת מבוגרים בישראל, מנתח את העסקת בני 45-54 בשוק העבודה. הדוח מציין את הקושי בשמירה על מקום העבודה בגילאים אלו, ובמציאת עבודה חדשה. הוא מתייחס לשני קהלים המתקשים במיוחד: בני 45 ומעלה בתעשיית ההיטק ובעלי הכנסה והשכלה נמוכה.
ידוע שיש לעובדים בגיל מתקדם תרומה מוכחת למקום העבודה. ניתן לומר בהכללה שניסיון החיים, היכולת לזקק את העיקר מהטפל, לשים לעיתים את האגו בצד ולהבין מה המהלך הנחוץ להצלחת המשימה. שלא להזכיר נושאים טכניים כמו פניות גדולה יותר לעבודה בשל ילדים בוגרים, כל אלו הופכים עובדים מבוגרים לאפקטיביים מאד לארגוןו.
עד שהנושא יטופל מערכתית, איך נוכל בינתיים לדלג מעל משוכת הגיל בעולם העבודה?
אני מציעה לאמץ את משהו מאווירת השיר הידוע של להקת נירוונה - Smells like Teen Spirit. (קורט קוביין, סולן נירוונה, לצערנו לא יכול היה להשתמש בעצה של עצמו, כי שלח יד בנפשו בגיל 27.)
מתמודדים על תפקיד חדש בגיל מתקדם? תגיעו עם ה-Teen Spirit
לדוגמא, בתעשיית ההייטק, כשהטכנולוגיה והידע מתחדשים כל העת, אנשי הייטק המקפידים להשאר סקרנים ומעודכנים, שומרים את היכולת לעבוד בעצמכם ולא רק לנהל (מה שנקרא “Hands-On”), הופכים לעובדים אטרקטיביים מאד בשוק בו יש ביקושים גבוהים לאנשים טכניים. כי לצד היכולות הטכניות הגבוהות הם מביאים גם את ניסיון החיים והניסיון בעבודה שמוסיפים ערך מוסף לעבודה הטכנית.
אז מה נביא איתנו מהבית כמבוגרים לריאיון עבודה כדאי לצלוח אותו בהצלחה? אנרגטיות, חיות, פתיחות, ללמידה, סקרנות, עניין, נכונות להכיר עולמות חדשים. נשתמש בידע ובניסיון חיים כיתרון לתמיכה וסיוע ולא כגורם המאיים על המנהלים.
ומה מומלץ להשאיר בבית? התנשאות, טרחנות בנוסח סיפורי "אנו-באנו" שם אנחנו מצטיירים כמנוסים ובכירים, אבל למי יש כוח לשמוע אותם וכמובן חלק גדול מהאגו.
ואחרי כל זה ולאחר ריאיון מוצלח, תפתחו רמקולים ותרקדו את הנעורים החדשים. בהצלחה!